onsdag 25 november 2015

Lins- och jordnötsbiffar

Det är nästan alltid en hit att göra sina egna biffar. Variationen i det är ganska enorm, men just med jordnötter är det oftast svårt att det går fel vad man än gör.
Gött med protein i linser och serveras med fördel till rotfrukter och skit i ugn och någon sås till, typ bearnaisesås eller syrlig yoghurtsås. Kan tipsa om att jag dessutom åt hummus till - tjockt fett.
För övrigt är det då väldigt bra kombo att laga dem samtidigt med rotfrukterna i ugnen.

Blir: typ 16 biffar



Ingredienser:
-------------
150g jordnötter
3 dl gröna linser
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongstärning
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
½ tsk spiskummin
½ tsk svartpeppar
en musnäve mjöl

Utförande:
-----------
Sätt på ugnen på 200 grader.
Koka upp rikligt med vatten och skölj dina linser. Dunka i linserna och koka i 20 minuter.
Medans det kokar; häll upp vatten i en skål, lägg i dina jordnötter och låt dra i fem minuter.
Häll av ½ dl av ditt linsvatten i en bunke eller mixer och lägg i buljongtärningen.
Häll av resten av samtligt vatten.
Blanda ner allt utom mjölet i bunken/mixern. Har du ingen stationär mixer så får du ta och använda stavmixer i bunken istället. Har du ingen typ av mixer alls så får du göra någon annan mat.
Mixa allt slätt och blanda sen ner ditt lilla lilla mjöl.
Preparera en plåt med bakplåtspapper, forma biffar och lägg dem på plåten.
Låt stå i ugnen i typ 10 minuter och ta sedan ut och servera.
Det går säkert steka dom istället om du nu vill det; har dock ej testat.

Syrlig yoghurtssås

En väldigt enkel sås som är syrlig, söt och smaskens till sista slicken - lite som jag. Fungerar utmärkt till rotfrukter i ugn.

Blir: sås

Ingredienser:
-------------
5 dl osötad soygurt
½ msk olja av valfritt slag
1 tsk citronjuice
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
½-1 tsk agavesirap

Utförande:
-----------
Blanda ihop allt.
Ät.

Rotfrukter och blandad kompott i ugn

Rotfrukter i ugn är ca något av det godaste som finns. Det funkar dessutom nästan alltid jämt. Har en del stapelvaror jag brukar ha i, och sen kan man mixa och blanda lite med nästan vad man än har i kylen och frysen. Ibland har jag ätit rotfrukt och annan blandad kompott i ugn med schnitzel/linsbiffar eller nå med någon typ av sås i typ två veckor i rad.
Äts gärna med bearnaisesås eller syrlig yoghurtsås.

Blir: typ en panna med rotfrukter and chill



Ingredienser:
-------------
3 morötter
4 potatisar
1 rödlök
timjan eller rosmarin
salt
peppar
olja av valfritt slag

Valfria tillägg:
-----------------
ett par palsternackor
broccoli
paprika
betor (gärna polka)
purjolök

Utförande:
-----------
Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva alla dina rotfrukter och annan skit på det sätt som du gillar mest.
OBS, det är bara noobs som skalar sina rotfrukter.
Styr upp ett bakplåtspapper på en plåt.
Lägg allt på bakplåtspappret, drizzla olja över och krydda måttligt.
Skjutsa in det i ugnen och vänta 15-20 minuter. Det bästa är att helt enkelt peta lite på det efter 15 med en gaffel eller dylikt för att se om det är klart. Jag brukar personligen gå efter att det är klart när morötterna inte krispar längre.

söndag 22 november 2015

Havsgratäng med marinerad tofu

Om man gillar havets skatter men inte gillar död så kan jag inte annat än varmt rekommendera denna. Det var godare än väntat, och då hade jag ändå rätt höga förhoppningar innan. Enkelt, och ser dessutom lyxigt ut.

Blir: en gratängform med såsigt gött



Ingredienser:
-------------
2 paket Markatta marinerad tofu eller motsvarande

Potatismos:
------
1 kg potatis
1 dl mjölk
2 msk margarin
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Sås:
-----
1 gul lök
1 burk tångkaviar
3 msk margarin
1½ msk mjöl
1½ dl mjölk
2½ dl grädde
1 tsk citronjuice
½ tärning grönsaksbuljong
3 tsk dill
1½ tsk persilja
1 krm svartpeppar


Utförande:
-----------
Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
Koka upp rikligt med vatten, skär upp potatisen i småbitar och dumpa sen ner potatisen i vattnet. Låt koka i 15-20 minuter.

Under tiden som potatisen kokar kan du göra din sås i en annan kastrull:
Skala och hacka upp löken och fräs den mjuk i margarin. Sänk värmen och vispa ner mjöl.
Dunka ner mjölk, grädde och buljongtärning och låt koka upp.
Ta bort från plattan och dra ner resten av ingredienserna till såsen och blanda ihop.

Förhoppningsvis är din potatis klar nu och kan göras till mos:
Häll av vattnet - använd förslagsvis ett durkslag. Mosa potatisen och blanda ner resten av mosingredienserna. Blanda väl. Moset ska vara rätt stabbigt.

Häll ett tunt lager sås i botten av en ungsfast form. Klicka ut potatismoset med hjälp av två skedar runt om kanterna på ungsformen.
Skiva tofun och lägg i mitten av formen, omringat av moset.
Täck tofun med resten av såsen så du får en liten oas av sås.

Hiva in i ugnen och låt gräddas i 20 minuter.

Servera med någon god grönsak till, t.ex. ångad broccoli.