måndag 23 december 2013

Pico de gallo AKA Salsa AKA Chili från Chile

En av mina absoluta favoritgrejer är en chili som min far brukar göra.
Den har ordentligt med smak och sting och fungerar väldigt bra som både dip och till typ all annan mat som finns i hela världen.
Det är bara att slafsa på så gött man kan.
Gillar du A. stark mat och B. koriander så kan jag garantera att du kommer älska den.

Blir: En fet burk med slafsig salsa


Jag hatar för övrigt snygga bilder så därför får ni en ful bild.

Ingredienser:
-------------
5 mediumstora tomater (mogna tomater är en bra sak)
1 stor gul lök
2 krukor färsk koriander
3 st chilifrukter
2 vitlöksklyftor
½-1 lime
1-2 tsk sambal oelek
2 msk olivolja
salt att smaka av med

Utförande:
-----------
Hacka tomaten fint; det ska nästan bli sås men inte puré. Dunka ner den i en skål av fritt val.
Hacka löken fint den med och släng i med tomatslafset.
Hacka koriandern fint den också och blanda i.
Hacka dessutom vitlöken fint och blanda i.
Och sist men inte minst så hackar du chilin fint och slänger i den med; med kärnor.
Dra i 1 tsk sambal, en halv lime, olivoljan och en dutt salt.
Rör om ordentligt och smaka sedan av med sambal, lime och salt.
Gillar du din mat ännu starkare kan du givetvis dra i fler chilis, mer sambal (men ta då mindre salt) och/eller någon typ av chilikrydda.
Låt den gärna stå och dra i kylen minst en timme innan servering. Den blir godare ju länge den står och göttar sig.