tisdag 14 maj 2013

Ful Medames

Ibland gör man fantastiska nya upptäckter; detta är just en sådan.
Ful Medames är trots namnet en riktigt god, billig och mättande frukost/lunch/mellanmål från Egypten som går hyfsat snabbt att laga beroende på hur man gör det.

Blir: 1 sjukt stadig portion för beefcakes eller 2 mer normala portioner



Ingredienser:
-------------
1 burk favabönor
1 dl röda linser
2 pressade vitlöksklyftor
½ citron
2 nypor persilja
en dutt cayennepeppar eller srirachasås
1 msk spiskummin
½ msk salt
½ msk peppar
1 dl olivolja

Valfria tillägg:
--------------
tomat (cocktailtomater fungerar utmärkt)
rädisor
avokado
valfri grönsallad
tahini
pitabröd

Utförande:
-----------
Skölj av dina favabönor och häll i dem tillsammans med linserna i ungefär 2 dl vatten och koka i 10 minuter; se till att röra ordentligt.
Ta av från spisen och mosa bönorna med en gaffel. Du behöver inte mosa dem helt, mest så att det blir lite mer stadigt. Det ska bli som en lös gröt.
Dunka i resten av ingredienserna och rör om ordentligt.
Garnera med tillägg av ditt eget val och slafsa loss.
Ett tips är att om du använder tahini att bara drizzla (ma shizzla) över det; den smaken kan lätt ta överhanden.

måndag 13 maj 2013

Saffranssås


En förvånandsvärt smarrig sås som jag kan avslöja fungerar utmärkt till potatismos med burgare bland annat.
Blir: 3-4 portioner sås.

Ingredienser:
-------------
En klick smör
½ paket saffran (0.25g)
1 dl torrt vitt vin
1/4 dl vatten
3/4 buljongtärning
1 dl havregrädde
salt och peppar efter behag
maizena majsstärkelse
1/3 zuccini
1 vitlöksklyfta

Utförande:
-----------
Skala och hacka upp zuccinin. Skala och skiva upp vitlöksklyftan fint.
Dra ner en klick smör i en kastrull och stek zuccinin och vitlöken på låg värme; salta och peppra.
När zuccinin blivit mjuk och göddig så drar du i vin, vatten och saffran i kastrullen.
Låt det koka 10 minuter eller så. Dra i grädde och låt det koka ett par minuter till.
Blanda ut en msk majsstärkelse med lite vatten och häll i såsen.
Låt det koka ännu ett par minuter tills det blivit tjockt.
Om du vill få det tjockare är det givetvis bara dra i mer majsstärkelse.
Enjoy!