torsdag 26 september 2013

Sparris- och citrongräsrisotto

Den här risotton tar lite tid, men den blev sjukligt god.
Nice om man både vill impa och äta gött på samma gång.
Funkar väldigt bra tillsammans med mandarinbakad tofu.

Blir: Krämig risotto till 4 hungriga själar med höga standarder



Ingredienser:
-------------

Buljong:
-------------
3 klyftor vitlök
ca 3 cm ingefära
1 stjälk citrongräs
1½ liter vatten
3 msk soja
1½ grönsaksbuljongstärningar

Risotto:
-------------
1 dl sherry
400-500g sparris
jordnötsolja
1½ dl färsk basilika (thai basilika föredraget)
2 msk färsk mynta
3 stora schalottenlökar
4 klyftor vitlök
1 färsk chilifrukt eller ½-1 tsk torkade chiliflingor
3 dl Arborioris
1 tsk socker
2 msk saft från lime
rostade jordnötter till garnering

Utförande:
-----------
Börja med buljongen:
Skala/skär bort bruna delar från citrongrässtjälken och dela sedan upp den i några större bitar.
Skiva upp ingefäran fint i skivor.
Krossa vitlöksklyftorna lite med sidan av kniven.
Släng i allting i en gryta och låt det sjuda i 10 minuter.
Sila bort allt bös från buljongen och häll tillbaks det i kastrullen.
Låt den stå på så låg värme som möjligt för att hålla värmen.

Sen fortsätter vi med själva risotton:
Skiva upp sparrisen i bitar av ca 1-2 cm. Stek dom ca 5 minuter i 1 msk jordnötsolja i en tjockbottnad kastrull.
Skiva basilikan i tunna strimlor och hacka myntan fint. Stek det i 30 sekunder tillsammans med sparrisen.
Häll av din sparris- och örtblandning i en skål så länge.
Skiva schalottenlökarna fint. Dra i ungefär 4 msk jordnötsolja i kastrullen, släng i schalottenlöken och pressa sedan över vitlöksklyftorna.
Låt det steka i 6-8 minuter, tills löken är väldigt mjuk och precis börjar brynas.
Rör ner riset och chilin och låt steka i 6-8 minuter till.
Häll över sherryn under omrörning tills det är absorberat av riset.
Sen är det dags att börja mecka.
Häll över ungefär 1½ dl buljong åt gången och rör konstant medans buljongen absorberas av riset.
Fortsätt hälla på ny buljong när det absorberats.
Håll på såhär i ungefär 35 minuter eller tills riset är nästan precis färdigt.
Blanda i socker och lime i det som är kvar av buljongen och dra sedan i det i risotton tillsammans med sparrisblandningen och låt det lagas i 5-10 minuter till. (Du får använda ditt eget omdöme över hur mycket vätska som kommer absorberas under de här sista 5-10 minuterna; det lär du nog lärt dig under de långa 35 minuterna av konstant rörande och hällande.)
Garnera den färdiga rätten, tallrik för tallrik med hackad jordnöt och limeskivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar