söndag 10 mars 2013

Jalapeño- och majssås

Gjorde för ett tag sedan ett bidrag till ett födelsedagsknytkalas. Det blev het sås-glaserad tempeh med potatismos och jalapeño- och majssås. Hann tyvärr inte äta så mycket av det själv, men av de nöjda minerna och utsagorna om att det smakade gött så tror jag att det var rätt nice. Får bli en repris någon dag.


Blir: ungefär 3/4 liter sås.

Ingredienser:
-------------
1 grönsaksbuljongstärning
2½ dl vatten
1 msk majsstärkelse
1 msk olivolja
1 mediumstor gul lök
2 färska jalapeños
3 klyftor vitlök
En riklig nypa salvia
5 dl majs
½ dl soja/havre-mjölk
1/4 tsk salt
Citronsaft från ½ citron

Utförande:
----------
Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i din buljongtärning. När tärningen löst upp sig, häll över buljongen i en skål och blanda i majsstärkelsen. Rör runt tills alla klumpar är borta och ställ åt sidan.
Hacka upp jalapeñon och löken fint och stek i olivolja i kastrull tills löken blivit genomskinlig.
Lägg i hackad vitlök och salvia i kastrullen och stek i en minut till.
Häll på majsen och stek i 5 minuter till under omrörning. Majsen ska bli lätt brynd.
Häll nu över buljong, mjölk och salt. Koka i 3-4 minuter till under omrörning.
Ta bort från plattan och låt svalna en stund, mixa sedan med stavmixer.
Häll över citronsaften och smaka av med salt.
Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar