tisdag 30 augusti 2011

Palsternackssoppa med kokosgrädde och kardemumma

Jag har varit väldigt mentalt upptagen i sommar, vilket inte har lett till speciellt mycket matlagning eller inspiration.
Men hursomhelst, så var det dags igen. Dags att laga något nytt.
Av någon anledning så har jag inte fattat att kokosgrädde och kokosmjölk är två olika saker. Men när jag väl gjorde det så var det en instant win.
Den här simpla men smaskiga soppan fungerar utmärkt som förrätt, antagligen bättre än huvudrätt eftersom den innehåller rätt mycket fett, men jag åt den som huvudrätt. Det var göhött.

Blir: 2 väldigt stora portioner eller 4 förrättsportioner.

Ingredienser:
-------------
500 g palsternacka
3 dl kokosgrädde (helst av märket Savoy som går att köpa i asiatisk butik; var noga med att det inte är kokosgrädde med socker i)
4 dl vatten
2 buljongtärningar
salt för avsmakning

Topping:
--------
1/3 tsk kardemummafrön
10 korn svartpeppar
1 msk rivet citronskal
rapsolja till stekning

Eventuella tillägg:
-------------------
färsk koriander till garnering

Utförande:
----------
Skala palsternackan och skär den i bitar. Låt den sjuda sig mjuk i vatten, buljong och hälften av kokosgrädden.
Häll i resten av grädden och mixa soppan slät.
Späd ut med vatten om den är för tjock, och smaka sedan av med salt.

Rosta kardemummafröna och pepparkornen på låg värme i en torr panna tills det börjar dofta gott. Krossa/mortla sedan allting till en fin liten kryddblandning.
Värm upp olja och fräs citronskalen väldigt hastigt tills de fått lite färg och häll över på en tallrik.

Toppa med kryddblandning och citronskal över varje portion och eventuellt koriander.

Enjoy!