onsdag 27 april 2011

Guacamole

Igår lyxades det till med lite tacos och det var naturligtvis smarrigt i vanlig ordning. Passade på att göra lite guacamole till, och det gjorde jag.. *badabish* såhär:

Blir: avokadosmask till typ 4 pers

Ingredienser:
-------------
2 redigt mogna avokado
1 tomat
½ rödlök
1 röd chili
1 msk citronsaft (eller limesaft)
svartpeppar och salt till avsmakning

Eventuella tillägg:
-------------------
1 vitlöksklyfta
½ knippe färsk koriander

Utförande:
----------
Skär upp avocadosarna, plocka bort ev. dåliga bitar. Mosa ihop det i en skål.
Hacka tomaten i små tärningar. Hacka rödlöken någorlunda fint. Go nuts på chilin och finhacka den.
Blanda ihop allting ordentligt och smaka av med peppar, salt och alt. mer citron om du känner att det behövs. (Pressa i din vitlöksklyfta om du känner dig på spännande humör.)

tisdag 19 april 2011

Skånsk senap

Idag har jag smakat på hemlagad senap och det var göööödomligt gott. Tydligen väldigt enkelt också. Ny favorit!
Med hjälp av en mixerstav eller mixer blir det väldigt enkelt och går väldigt fort att göra egen välsmakande senap.

Blir: ca 3 dl senap



Ingredienser:
-------------
½ dl gula senapsfrön
½ dl bruna senapsfrön
1 ½ dl vatten
1 msk äppelcidervinäger
2 msk socker
1 tsk salt
½ dl rapsolja

Utförande:
----------
Koka senapsfröna med vattnet ett par minuter så de blir lite mjuka. Häll vattnet och fröna i mixern eller i ett kärl för användning av mixerstav. Låt ligga och dra i en timme eller så.
Mixa tills senapen fått en krämig konsistens av de gula fröna, de bruna kommer finnas kvar som små korn då de är hårdare. Häll sedan i resten av ingredienserna.
Förvara senapen i en burk med lock i kylen.
Bör stå några dagar för att mogna i smaken innan den äts.

Marinerad bönsallad

En gammal favorit som jag helt hade glömt bort. Riktigt nice kall bönsallad som fungerar utmärkt vid sidan av något varmt. Ger en extra fräsch- och syrlighet som masserar gomen fint.

Blir: Sallad/sidorätt till 4-6 pers.

Ingredienser:
-------------

Bönblandning:
-------------
400g kokta bönor el. burkbönor (rekommenderat är att blanda vita och svarta bönor, det blir väldigt fint.)
2 tomater
1 purjolök el. motsvarande salladslök

Dressing:
---------
3 msk olivolja
3 msk balsamvinäger
1-2 vitlöksklyftor
½ tsk salt
1 krm peppar

Utförande:
----------
Skär tomaterna i tärningar och finhacka purjon/salladslöken. Blanda ihop och blanda in bönorna.
Blanda alla ingredienserna till dressingen. Häll över och vänd in i bönorna.
Låt stå och dra en stund i kylen.

Sallad med gröna bönor

En till rätt jag blev bjuden på idag. Mucho smaskigt och mustigt. Haricots verts ftw!

Blir: Sallad/sidorätt till typ 3-4 pers.

Ingredienser:
-------------

Bönblandning:
-------------
250g haricots verts
1 rödlök

Dressing:
---------
1 ½ msk olivolja
1 ½ msk balsamvinäger
1 tsk salt
½ tsk socker
½ tsk svartpeppar

Utförande:
----------
Ångkoka bönorna, finhacka löken och blanda sedan ihop.

Blanda ihop alla ingredienserna till dressingen. Häll den över bönblandningen och vänd dom tills de är täckta.
Klart!

Potatiscurry med sesamfrön

Idag bjöd min mor mig på en riktigt delikat potatiscurry som liknar en jag gjorde själv för ett tag sen.
Tänkte jag skulle dela med mig av den då den är enkel, snabblagad och väldigt god.

Blir: Sidorätt till ungefär 4 pers.

Ingredienser:
-------------
4 stora potatisar
1 msk olja
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk korianderfrön
2 tsk senapsfrön
2 msk sesamfrön
½ tsk gurkmeja
1 tsk hackad färsk chili
2 tsk fint rivet citronskal
2 msk citronsaft
salt och peppar till avsmakning

Utförande:
----------
Koka potatisen mjuk med skalet på. Låt den svalna, skala den och skär dom i munsbitar.
Värm oljan i en wok eller tjockbottnad kastrull på medelstark värme och stek spiskummin-, koriander- och senapsfrön under ständig omrörning i en minut.
Tillsätt sedan sesamfrönen och stek i 1-2 minuter till.
Släng sedan i resten av ingredienserna utom potatisen och rör om ordentligt.
Lägg sedan i din potatis och vänd den i allt så att den blir täckt ordentligt av curryn och potatisen blir genomvarm.
Tag från plattan och smaka av med salt och peppar.
Dekorera med en korianderstjälk om du vill vara lite fin i kanten.