onsdag 23 mars 2011

Moussaka med pinjenötskräm

Till födelsedagsmiddagen jag lagade för ett tag sedan så kom det givetvis också en huvudrätt. Detta var första gången jag lagade moussaka öht, och smaken gjorde att jag efter intagen måltid inte kunde låta bli den. Mycket småätande blev det - med god anledning.
Den tar lite tid att göra, men det är fett värt. Vill du känna dig som en grekisk kock för en stund så låt ej vänta.
Söndagsmiddag supreme.

Receptet i sig har jag delat upp i 3 delar. Grönsaker, tomatsås och pinjenötskräm. Gl hf.

Blir: Moussaka för 6-8 personer

Ingredienser:
-------------
Grönsakslager:
--------------
½ kg aubergine
½ kg zucchini
1½ kg potatis
ca ½ dl olivolja

Tomatsås:
---------
½ dl olivolja
4 stora schallotenlökar
3 vitlöksklyftor
½ dl rödvin
2 burkar krossade tomater
2 tsk oregano
1/4 tsk kanel
1 lagerblad
salt till avsmakning

Pinjenötskräm:
--------------
500g silken tofu
1.2 dl pinjenötter
3 msk citronsaft
1 tsk majsstärkelse (eller annat förtjockningsmedel som arrowrot-pulver)
1 vitlöksklyfta
1 nypa muskot
1 och 1/4 tsk salt
vitpeppar till avsmakning

Ugnsbakning:
--------
1.2 dl ströbröd

Utförande:
----------
Börja med att sätta ugnen på 200 grader och förbered grönsakerna:
-----------------------------------------------------------------
Skiva auberginen och zucchinin på längden. Skala potatisarna och skiva också upp dessa på längden. Gnid in aubergineskivorna i lite salt och lägg de åt sidan i en skål i 15 minuter för att vattnet ska dras ur dem.
Skölj sedan av dom och torka lätt med papper.

Lägg upp 3 bakpapper på plåtar och lägg sedan över vardera grönsak på pappret. Dela upp din olivolja mellan dom och se till att alla skivor blir genomtäckta ordentligt. Om det inte räcker så är det bara täcka med mer. Auberginen kan behöva mer olja då den suger åt sig vätska som en helgalkoholist. Salta alla dina skivor förutom auberginen lätt.

Rosta zucchinin och auberginen i 15 minuter vardera. Rosta sedan potatisen i 20-22 minuter.
Låt allting svalna och låt ugnen fortfarande stå kvar på 200 C.

Gå sedan över till tomatsåsen:
------------------------------
Skiva schallotenlöken tunt.
Pressa ner din vitlök i en kastrull med din olivolja och låt fräsa på medelvärme i typ 30 sekunder. Släng sedan i schallotenlöken och stek tills de är mjuka och genomskinnliga - 3-4 minuter. Häll sedan på vinet och låt det götta ihop sig i 3 minuter till. Häll sedan på dina krossade tomater, oregano, kanel och ditt lagerblad.
Sänk värmen och låt puttra i 12-14 minuter under observation med lite omrörning.
Ta sedan bort lagerbladet och smaka av med salt.

Gå sedan över till pinjenötskrämen:
-----------------------------------
Dunka ner pinjenötterna och citronsaften i en bunke och kör med stavmixer eller matberedare. Kötta på tills du får en krämig konsistens. Lägg i resten av ingredienserna till den och mixa på ordentligt. Smaka av med peppar.

Nu är du redo att knyta ihop säcken:
------------------------------------
Olja en ugnsform lätt. Häll över lite av tomatsåsen i botten. Lägg sedan över lager efter lager med ordningen: ½ din aubergine-> ½ din potatis-> tomatsås -> ½ ditt ströbröd -> all zucchini -> aubergine -> potatis -> tomatsås -> ströbröd.
Överst så avslutar du med all din pinjenötskräm och sprider ut den jämt över smaskigheten med en slickepott.
Om du vill vara lite sådär extra kan du strö lite hackade pinjenötter över allting.
Kör din den i ugnen i 35-40 minuter. Tills den är lite lätt brynd och sprickor har börjat formas i krämen.

Låt den svalna lite och hugg sedan in med tänder och klor.

GG

måndag 21 mars 2011

Söt pesto-tapenade

Den här är en riktig killer. Mycket smak och mycket sötma. Fungerar sjukt bra till pastarätter. Bara man inte tar för mycket, den har som sagt väldigt mycket smak.
Tyvärr är den inte alltför billig, så det lämpar sig till festmåltider då man vill uppleva nya smaker och lyxa till det lite. Men jag säger bara: munorgasm.

Blir: pesto till 3-4 personer

Ingredienser:
-------------
3½ dl tätt packad färsk basilika
1 dl hackade valnötter
1-2 klyftor vitlök
½ dl olivolja
1/3 dl valnötsolja
½ dl lönnsirap
½ tsk rivet citronskal
2/3 tsk salt
½ tsk svartpeppar

Utförande:
----------
Hacka basilikan, valnötterna och vitlöken med en stavmixer eller i en matberedare. Häll i oljorna, lönnsirapen och citronskalet och mixa tills det blir tjockt och krämigt. Salta och peppra och rör om.

Samosafyllda bakade potatisar

För inte så längesedan lagade jag födelsedagsmiddag till en god vän. Detta recept fick bli förrätt. Mycket trevlig mat med indisk touch som mättar gott. En potatishalva per person räcker gott och väl, om man inte vill göra det till en del av en huvudrätt - då passar sig nog 2 halvor bättre.

Blir: 8 potatishalvor med smask i

Ingredienser:
-------------
4 bakpotatisar.
½ dl sojamjölk
3 msk jordnötsolja
1 tsk gula senapsfrön
1 tsk korianderfrön eller helt enkelt färdigmalen koriander
1 lök
1 morot
2 vitlöksklyftor
2 tsk riven ingefära
2 tsk spiskummin
½ tsk gurkmeja
½ tsk salt
1 dl frysta ärtor
saft från ½ citron

Utförande:
----------
Värm upp ugnen till 200 grader. Märk dina potatisar med gaffel och vira in dom i aluminiumfolie. Låt dom bakas i ugn i ungefär en timme. Känn efter så de är mjuka inuti genom att peta i dom med gaffel eller ännu bättre - en sticka. Öppna folien och låt kallna.

Skär varje potatis i 2 halvor. Gröp ut innanmätet ur varje halva och lägg dem åt sidan. Dock inte allting, då faller de ihop. Du får vara ganska försiktig, annars är det lätt att potatisen går sönder; ganska frustrerande.
Mosa ihop innanmätet med mjölk, häll i mer mjölk om det blir för torrt.
Hacka din lök och morot i någorlunda små bitar.
Värm sedan upp din olja i en stekpanna och lägg i senaps- och korianderfrönen. Senapsfrönen kommer börja poppa ganska snart. Gör de inte det så höjer du värmen. Här behöver du täcka över med något, för frönen kommer flyga som bara den. Låt dom poppa i ungefär en minut och lägg sedan i lök och morot och låt steka med i ca 7-8 minuter. Eller tills löken ser färdigstekt ut.
Pressa i vitlök och häll på ingefära. Stek med ungefär en minut till.
Häll sedan på resten av dina kryddor med lite vatten (säg 1-2 msk eller så). Blanda ordentligt och släng sedan på din potatisblandning och blanda ordentligt igen.
Stek på tills potatisen värmt upp sig och lägg sedan i ärtorna också och stek tills de också värmt upp sig.
Häll till sist över din citronsaft och blanda väl.

Skopa sedan tillbaks denna blandning i dina potatisskal. Lägg upp halvorna på ett bakpapper och låt de stå i ugnen i 20 min.
Om du vill göra det extra fint kan du servera dom med lite färsk koriander ovanpå.
Enjoy!